Kunstner Elli MØ

Kunstner Elli MØ

Med Kalabas Keramik ønsker jeg at udforske lerets egenskaber i forhold til transport af vand og bruge denne viden til at skabe en række produkter der gør vanding af planter både nemmere men også mere miljøvenlig samtidig med at have æstetikken for øje. Mit værksted er en platform der dels kan bruges til at udvikle og eksperimentere med keramikken og dels kan bruges til at skabe dialog omkring bæredygtighed, æstetik, økologi og Slow Living. Konceptet Jeg leger med lerets egenskaber som vandtransportør. Ved at vælge den rette type ler og brænding kan leret være mere eller mindre åbent for vand. Denne egenskab bruger jeg når jeg laver vandingskrukker til højbede og store krukker, hængepotter, urtepotter samt spiringssystemer. Bæredygtighed og økologi er to af mine kerneværdier og derfor står det mit hjerte nært at skabe produkter der spiller overens med dette. Ofte findes diverse smarte vandingsanlæg, urtepotter, spirekasser m.v. i plastik, hvilket ikke er godt for miljøet. Keramiske emner i haven og naturen er en giftfri og bæredygtig måde at tilføre en æstetisk og praktisk funktion. Mit æstetiske udtryk er bart og råt, da jeg finder lerets og naturens egne farver og struktur fascinerende og smukke. Formen jeg tager udgangspunkt i er frugten Kalabas. Den har i tusinde år i sin tørret form fungeret i som vandkrukke, skåle, musikinstrumenter m.v. i Afrika og gør det for den sags skyld stadig. Kalabassen er i familie med græskaret og har med sin runde form en optimal form i forhold til afgivelse af vand til omkringlæggende jord når den graves ned. Der er minimal fordampning til luften gennem den smalle hals, samtidig med et stort overfladeareal i selve kroppen. Lerets porøsitet muliggøre vandets diffusion i retning af det mindst vandholdige sted, nemlig den tørre jord i højbedet og derved tilføre vand til de planter der gror heri. Denne type vandkrukker i uglaseret lertøj har ligesom kalabassen været brugt i Afrika til vanding af buske m.v. i mange år. Jeg har ikke opfundet noget nyt, men jeg har bragt en gammel Slow Living metode fra Afrika til Odense. Her ønsker jeg at videreudvikle brugen af denne metode til at omfavne det moderne, grønne, urbane liv på en bæredygtig måde, mens ånden i Slow living bevares. Ud over ”Kalabas” projektet laver jeg kopper, skåle, tallerkner m.v. der køre i det samme æstetiske spor men af stentøjsler i stedet, for at gøre det mere holdbart og vandtæt. Stentøj har også nogle helt fantastisk smukke overflader og muligheder som jeg gerne vil bruge.

Tilbage til Elli MØ